Op weg naar de kou!
Door: René
Blijf op de hoogte en volg René
17 Februari 2015 | Canada, Montréal
Zo, daar ben ik weer eens een keer met een nieuw verslag. Vorige week maandag is namelijk mijn tweede zeestage begonnen aan boord van de Maersk Penang bij, je raadt het nooit, rederij Maersk. Het schip is 210 meter lang (60 meter langer dan mijn vorige schip) en 32 meter breed (14 meter breder). Het is een containerschip wat betekent dat onze lading bestaat uit containers. Wat er in deze containers zit is voor de bemanning in de meeste gevallen onbekend, maar er kan werkelijk van alles in zitten (schoenen, meubels, fietsen, tandenborstels, verzin het maar).
De route die we waren is een lijndienst van Rotterdam --> Bremerhaven --> Antwerpen --> Montreal --> Halifax --> Rotterdam. Ik ben ook in Rotterdam opgestapt wat ideaal is, omdat het je een (vaak) lange, oncomfortabele vliegreis bespaart naar het schip in een of ander hakkie-takkie land, waardoor je al gebroken bent nog voordat je bij het schip aankomt. Want eenmaal aangekomen moet je meteen aan de bak en je helemaal uit de naad werken; je bent hier niet voor een ontspannen zeereis!.....
Nee hoor. Zo erg is het allemaal niet. Afhankelijk van hoe druk het is in de haven, word je meestal eerst ontvangen, naar je hut gebracht krijg je even de tijd om bijvoorbeeld je koffers uit te pakken, drink je eerst koffie of eet je lunch en word je rondgeleid op het schip, zodat je een beetje een beeld krijgt van de lay-out en andere belangrijke zaken. Na dit gehad te hebben kreeg ik een overall en werkschoenen en liep ik mee met de Eerste stuurman aan dek.
Voor mijn studie doe ik nog steeds de beide disciplines die je hebt bij het varen (nautisch op de brug/aan dek en technisch in de machinekamer). Vorige week en deze week zal ik meelopen met de nautische werkzaamheden. Aan dek in de havens is dat voornamelijk het observeren van het laden en lossen. Ook moet ik aanwezig zijn bij het vertrek en de aankomst in de havens. Op die momenten is er een loods aan boord en is het het meest interessant om te zien hoe het schip veilig naar de kade wordt gevaren.
De eerste drie dagen is elke dag een andere haven en dan zijn de werktijden ook heel onregelmatig. Het komt dan voor dat je om 02:00 je bed uit moet om de loods op te pikken, na aankomst een paar uur slaap hebt en daarna weer aan dek moet verschijnen. Vanaf vrijdag begon de 9-daagse oversteek richting Canada en zijn de werktijden weer normaal.
04:00 – 07:00: Brugwacht met de Eerste stuurman
10:00 – 12:00: Na pikheet (=koffietijd) werk aan dek (vaak is dat het controleren van diverse veiligheidsgerelateerde zaken).
12:30: Lunch
13:00 – 16:00: Vrije tijd (werken aan opdrachten en verslagen voor school, filmpje kijken)
16:00 – 18:00: Brugwacht met de Kapitein (hij gaat vooral lezen, ik moet vooral navigeren)
18:30: Avondeten
Na het avondeten ben ik weer vrij en probeer ik vroeg naar bed te gaan, omdat ik de volgende dag weer vroeg op moet. In de machinekamer zal ik in het begin waarschijnlijk gewoon dagen maken van 08:00 tot 17:00, maar daar kom ik volgende week maandag achter als ik de vetput (=machinekamer) in mag.
Verder heb ik mijn eigen hut mét eigen douche en toilet dit keer (dat was op mijn vorige schip niet het geval, dus voor mij voelt dit super luxe aan :p). De vier hoogste rangen aan boord zijn Nederlands, dan is er nog een 4de machinist die Nederlands is en ik als Cadet wat een totaal maakt van zes. De overige bemanning, zeventien stuks, zijn Filippijns. De Nederlandse mentoren aan boord zijn enthousiast en willen mij veel leren, wat natuurlijk prettig is.
Er is trouwens zelfs internet aan boord! Het gaat wel heel traag, maar wat wil je dan ook met 23 man op dezelfde Wifi. Midden op zee. Die waarschijnlijk allemaal op Dumpert zitten. Sites als facebook en nu.nl zijn wel vaak te bekijken en Whatsapp is ook goed te doen.
Nu dus bezig met de oversteek over de North Atlantic. De zee is rustig met maar een paar meter deining en de komende dagen zal dit wat toenemen. In Montreal is het op het moment zo’n – 21oC. We zullen ongeveer onder New Foundland door gaan en dan Canada binnen varen. Vanaf daar ligt de hele ingang vol met ijs van 40 to 70 centimeter dik. Het is de bedoeling dat ons schip daar doorheen gaat varen dus ik ben benieuwd hoe dit zal gaan.
Als afsluiter kan ik jullie nog vertellen dat ik midden op zee tijdens een regenachtige dag het begin (ja echt waar: het begin) van een regenboog heb gezien. Spoiler alert: er is geen pot met goud.
Dat was het wel voor nu. Ik hoop in Montreal aan wal te kunnen gaan en dan misschien wat foto’s te kunnen uploaden van het ijs en sneeuwpoppen e.d. Misschien dat ik de volgende verslagen ook op een andere site
17 Februari 2015 - 20:55
Cathy:
Leuk René dat je een verslag schrijft op waar ben jij.nu . ik ga het even op mijn gemak lezen bij de koffie en zal het ook de oma's doorsturen.
succes verder. -
17 Februari 2015 - 21:33
Eva B:
Lekker bezig Runne! Ik ben heel benieuwd hoe het varen door het ijs zal gaan!
Succes xxx EB -
25 Februari 2015 - 17:32
Dolf:
Hallo Man, al een beetje gewend aan de kou. Ik neem aan dat je af en toe de machinekamer wel even induikt om wat door te warmen. Of blazen de ventilatoren een zootje koude lucht naar binnen, en is het alleen bij de ketel lekker toeven.
Nu aan dek lijkt me niks, maar goed. Nog de kans gehad Montreal te bezoeken?
Je weet we zijn nieuws-gierig! Hartelijke Groet